Ținută sport = ținută cu stil? Sfaturi pentru a te simți comod, fără a renunța la rafinament

 1. Ținuta sport – stil și comoditate
  1. Ce înseamnă stilul în zilele noastre?
  2. Importanța ținutelor vestimentare în viața de zi cu zi 
  3. Cât de esențială este comoditatea în alegerea outfiturilor tale?
 2. Care sunt categoriile de stil în care se regăsește ținuta sport?
  1. Ținuta sport, “de sală” 
  2.  Ținuta sport - casual
  3. Ținuta sport-elegant
 3. Idei de elemente și ținute sport, sport-casual și sport-elegant
  1. Ținute pentru damă
  2. Ținute pentru bărbați 


Stilul sport a fost inițial destinat activităților fizice făcute de amatori și profesioniști, însă, a devenit un factor extrem de important și în fashion. Contează foarte mult aspectul unui sportiv sau al unei echipe de sportivi, indiferent de categoria în care activează. Însă, treptat, stilul sport a depășit granițele acestea si a devenit un fashion-style de sine stătător. El s-a extins, apoi, și în alte zone ale modei, devenind o influență puternică în ceea ce înseamnă a fi în trend, dar, mai ales, a te simți bine. Astfel, au luat naștere stiluri precum sport-casual sau sport-elegant, care îți oferă oportunitatea de a îmbina elemente diverse, care, chiar dacă aparțin concret acestor trei mari categorii – sport, casual, sau elegant –, pot căpăta valoare și în combinații intercalate, aducând un plus de originalitate și rafinament. Secretul este să știi cum să creezi aceste combinații, fără a da greș.  În acest articol vei afla ce combinații vestimentare poți adopta pentru a te simți comod, fără să renunți la eleganță și stil.  

Ținuta sport – stil și comoditate

  Stilul și comoditatea sunt factori esențiali în alegerea ținutelor tale vestimentare, fiindcă aceste două noțiuni au grijă să arăți bine, dar să te și simți bine în hainele pe care alegi să le porți.

Ce înseamnă stilul în zilele noastre?

Noțiunea de stil a suferit multe modificări de-a lungul timpului și s-a adaptat fiecărei epoci în parte, iar vestimentația a avut un puternic cuvânt de spus în ceea ce privește stilul. Dincolo de trendurile vestimentare, care s-au tot ajustat în funcție de perioada istorică în care au apărut, un lucru a rămas neschimbat: stilul presupune să te pui pe tine în valoare din punct de vedere estetic, să vezi ce te avantajează, dar, cel mai important, să te simți bine. Iată un factor extrem de important în zilele noastre, dat fiind că moda și vestimentația nu mai reprezintă (așa ca în alte timpuri istorice) o formă strictă de apartenență socială, ci un mod de exprimare a sinelui. Suntem liberi să alegem cum vrem să ne îmbrăcăm, ce stil să avem, ce vrem să exprimăm, sau cum vrem să arătăm. Așadar, stilul nu presupune o vestimentație anume, o ținută elegantă sau costisitoare, ci un mod de a fi tu însuți și de a învăța câteva tips&tricks pe care să le pliezi pe felul tău de a fi și pe ceea ce îți place ție ca abordare estetică. Stilul nu trebuie să fie reprezinte un scop exterior ție, ci trebuie trecut prin filtrul tău propriu!  

Importanța ținutelor vestimentare în viața de zi cu zi 

De ce este important cum ne îmbrăcăm? Cui trebuie să îi facem pe plac? Cine ne judecă aspectul? Părerea celorlalți este un factor important pentru respectul nostru de sine, fiindcă ne dă sentimentul de validare și apreciere. Oricine se bucură la primirea unui compliment despre aspectul său, sau despre alegerile vestimentare pe care le-a făcut. Așadar, factorul vestimentar este important în crearea unei imagini personale, cu care “defilezi” în societate și care influențează, uneori fără să fi vrut, toate activitățile pe care le desfășori. Însă, dincolo de toate acestea, cel mai important lucru, este, bineînțeles, să îți placă ție însuți. De exemplu, în unele cazuri, jobul pe care îl ai îți cere să te îmbraci într-un anumit fel, care să fie conform cu conduita vestimentară a jobului respectiv sau a domeniului în care activezi. Alinierea ta la aceste cerințe, te ajută să câștigi sentimentul de apartenență la grupul din care faci parte. În funcție de evenimentele la care participi, vestimentația se ajustează, se mulează pe specificul fiecărui eveniment în parte, ceea ce oferă versatilitate, spontaneitate și, deseori, o ieșire temporară din zona de confort a obișnuinței.

 • Dar ce te faci atunci când ceea ce ți se cere nu corespune cu ceea ce simți? Cum te adaptezi la cerințele din jur, rămânând în continuare într-o zonă comodă ție, în care să te simți bine?

De aceea au apărut combinații de elemente care să îți ofere un plus de relaxare și comoditate, dar care te ajută, totuși, să rămâi în trend.  

Cât de esențială este comoditatea în alegerea outfiturilor tale?

Foarte! A fi comod nu este un lucru negativ, ci presupune să te simți bine în pielea ta (și, automat, în hainele tale). A fi comod, din punct de vedere vestimentar, înseamnă a găsi un stil care să te reprezinte și care să nu îți încurce activitățile de zi cu zi. Comoditatea nu înseamnă, nicidecum, obișnuință sau nepăsare, ci o cale de mijloc între a-ți plăcea și a fi plăcut.   Comoditatea este importantă pentru că:

 • Uneori, nu poți schimba contextul în care te afli, însă poți schimba felul în care te simți.
 • Nu trebuie să îți pui blocaje suplimentare doar din rațiuni de aspect.
 • La sfârșitul zilei, dincolo de ceea ce trebuie să faci, contează cum te simți.
 • Nu alții sunt importanți, ci tu.

  Din fericire, în zilele noastre, paleta de articole vestimentare este mai amplă ca niciodată, ceea ce îți oferă un spectru larg de opțiuni. Astfel, poți găsi outfituri care să îndeplinească toate criteriile pe care ți le dorești. Documentează-te, informează-te și găsește variantele optime pentru tine!  

Care sunt categoriile de stil în care se regăsește ținuta sport?

Ținuta sport este o categorie de stil care își face apariția în cadrul mai multor contexte în care te poți afla. Treptat, aceasta s-a ramificat și a dat naștere la noi stiluri care pornesc din stilul sport pur (“de sală”), dar care au ajuns să reprezinte stiluri de sine stătătoare – precum stilul sport-casual și stilul sport-elegant.  

Ținuta sport, “de sală” 

Sala de fitness este un exemplu de spațiu în care stilul sport își face apariția în adevăratul sens al cuvântului. Deși, teoretic, este un spațiu dedicat strict activităților sportive, nu este de ignorat faptul că stilul a pătruns și în acest loc, iar dorința celor care pășesc în sala de fitness este de a fi nu numai fit, ci și stylish. Outfiturile și ținutele specifice activităților sportive reprezintă un segment amplu, care cuprinde articole vestimentare de diferite tipuri, însă cele mai folosite și întâlnite sunt:

 • Tricouri, maiouri, topuri, body-uri etc.
 • Colanți, pantaloni de trening, șorturi, boxeri, fuste-pantalon etc.
 • Adidași de diferite tipuri (mers, alergare, jogging, etc.)
 • Accesorii: mănuși de fitness, bentițe elastice, șosete, jambiere etc.

  Îmbinarea tuturor elementelor de mai sus se poate face în mai multe moduri, în funcție de dorințele și gusturile tale în materie de articole vestimentare. Astfel, poți alege să combini elemente care sunt făcute din același material, pentru a oferi un aspect unitar și raportat la preferințele tale. În alt caz, le poți asorta în funcție de paleta de culori predominantă. Oricare ar fi combinațiile pe care le alegi, important este să te simți comod, relaxat și pregătit pentru sport.   Ce îți poți dori de la o ținută sport, de purtat când mergi la sală?

 • Comoditate
 • Flexibilitate
 • Material plăcut și aerisit
 • Culori în care să te simți bine 

Și, mai ales,

 • Orice te face să dai randamentul maxim și să îți atingi obiectivele propuse. 

tinuta sport tinuta sport

tinuta sport

tinuta sport

incaltaminte sport

 

Ținuta sport

Ținuta sport

Ținuta sport

Ținuta sport

Ținuta sport

Ținuta sport

Ținuta sport

Ținuta sport

 Ținuta sport - casual

Stilul casual este stilul cel mai des întâlnit în outfiturile de zi cu zi. El presupune un stil relaxat, confortabil, care se potrivește în majoritatea situațiilor în care te poți afla, ceea ce îl face perfect adaptabil, indiferent de locul în care te duci. Ținutele casual sunt potrivite fie că ieși în oraș cu prietenii, te duci la birou, la film, în parc, sau la un eveniment care nu are un dress-code restrictiv. Stilul casual cuprinde o varietate mare de articole care pot fi îmbinate pentru a crea ținute inedite, fresh și comode.   Ce este, însă, stilul sport-casual?  După cum spune și denumirea folosită, stilul sport-casual presupune îmbinarea elementelor casual cu cele sport, pentru a crea un look trendy, relaxat și, mai ales, comod. La prima vedere, acest stil poate fi interpretat ca fiind o zona gri, neclară, însă, după o mică cercetare îți vei da seama ce combinații sunt specifice acestui stil și care dintre ele ți se potrivesc. Exemple: 

 • Pentru femei, un exemplu de outfit sport-casual ar fi îmbinarea unor piese feminine – precum fusta sau rochia – cu un hanorac sau o pereche de adidași, dar și elemente sport (precum hanoracul) cu o pereche de pantofi casual sau cizme.
 • Pentru bărbați, un tricou polo și o pereche de pantaloni trei sferturi, împreună cu o pereche de teniși sau adidași simpli, ar alcătui un look relaxat, dar în tendințe.

Ținuta sport casual 

Ținuta sport-casual

Ținuta sport-casual

Ținuta sport-casual

Ținuta sport-casual

Ținuta sport-casual  

Ținuta sport-casual Ținuta sport-casual

Ținuta sport-casual

Ținuta sport-casual

Ținuta sport-elegant

  Stilul sport-elegant are în denumirea sa două cuvinte aparent opuse și incompatibile. În teorie, ele sunt stiluri care se potrivesc în situații distincte, nicidecum în același context. Întrebările esențiale pe care le putem pune, în acest caz, sunt:   Poate fi stilul sport un stil elegant? Sau stilul elegant, un stil sport? Răspunsul este da, printr-o îmbinare corectă și asumată.

 • Stilul sport-elegant presupune alăturarea unor elemente diferite, specifice celor două categorii, în cadrul aceluiași outfit.
 • Este un stil mai dificil de gestionat decât cel casual, dar nu imposibil de înțeles și aplicat.
 • Te salvează de situațiile în care contextul îți cere elemente elegante, dar vrei și să te simți bine.
 • Îți oferă ocazia să fii creativ și inventiv.
 • Îți dă șansa să folosești elemente din garderoba ta pe care poate ai uitat să le mai porți.

Nu te teme sa experimentezi! Exemple:

 • Pentru femei, un exemplu de outfit sport-elegant poate fi accesorizarea unei rochii-cămașă cu o pereche de sneakerși, sau combinarea unui hanorac aparte cu o pereche de pantofi cu toc.
 • Bărbații ar putea accesoriza o cămașă cu o pereche de adidași sau sneakerși, sau o geacă sport la un outfit cu elemente elegante (precum cămașă sau pantaloni office).

Ținuta sport-elegant  

Ținuta sport-elegant

Ținuta sport-elegant

Idei de elemente și ținute sport, sport-casual și sport-elegant

Indiferent că ești femeie sau bărbat, cu siguranță îți poți găsi locul și aspectul dorit într-una din cele trei categorii prezentate mai sus. Libertatea de experimentare este maximă, dar dacă nu știi de unde sa pornești, avem câteva exemple pentru tine.  

Ținute pentru damă

Îmbrăcămintea sport este, aparent, destul de restrictivă. Însă paleta de opțiuni este largă, iar combinațiile – infinite. Pentru partea superioară a corpului poți alege maiouri, tricouri (pe corp sau largi), bustiere sau hanorace, în funcție de ceea ce te face să te simțiti confortabil și lejer. Pentru partea inferioară a corpului, alege dintr-o multitudine de pantaloni de trening cu diferite croieli, colanți, fuste-pantalon, etc.).   Idei de elemente și ținute sport pentru damă

 •  All black - toate articolele de culoare neagră

Ținute pentru damă Ținute pentru damă

Ținute pentru damă

Ținute pentru damă

Ținute pentru damă

Ținute pentru damă

Ținute pentru damă

 • Colorat - culori cât mai vii 

Ținute pentru damă culori vii

Ținute pentru damă culori vii

Ținute pentru damă culori vii

 • Paletă de culori restrânsă (2 culori) - o zonă cromatică restrânsă, raportată la preferințele tale

Ținute pentru damă 2 culori

Ținute pentru damă 2 culori

Ținute pentru damă 2 culori

Ținute pentru damă 2 culori

Ținute pentru damă 2 culori

  În ceea ce privește îmbracămintea sport-casual, libertatea este mai mare, dat fiind că fiecare categorie în parte vine cu multitudinea ei de elemente. Un puternic exemplu este reprezentat de combinarea elementelor feminine (rochii, fuste, topuri vaporoase) cu elemente sport (hanorace, tricouri, adidași etc.)   Idei de elemente și ținute sport-casual 

 •  Bluză/ fusta vaporoasă + adidași/sneakerși

Ținute pentru damă - Sport casual

Ținute pentru damă - Sport casual

Ținute pentru damă - Sport casual

 • Blugi + geacă de piele + sneakerși asortați

Ținute pentru damă asortate

Stilul sport-elegant poate fi o provocare pentru cele care vor să îl adopte și să îl înțeleagă, dar reprezintă și o zona vestimentară în care poți ieși din zona de confort, ieșind în evidență.   Idei de elemente și ținute sport-elegant

 • Stil office - sacou și pantaloni + adidași albi

Ținute pentru damă sport elegant

 • Bluza + pantaloni cu pattern de trening + pantofi cu toc

Ținute pentru damă sport elegant

Asemănările și deosebirile dintre aceste stiluri sunt destul de clare, însă se poate face o clasificare orientativă a elementelor propuse mai sus.  Astfel, poți încadra adidașii, tenișii, sau sneakerșii la elemente sport, tocurile sau costumul la elemente elegante, iar restul elementelor se încadrează cu succes la stilul casual, care este extrem de amplu și permisiv. Însă, secretul este să le combini și să le accesorizezi așa cum dorești tu și, cine știe, poate chiar vei crea o combinație care nu s-a mai făcut.   

Ținute pentru bărbați 

Pentru bărbați, îmbracămintea sport poate să difere față de cea aleasă de femei, din perspectiva antrenamentelor diferite pe care aceștia aleg să le facă într-o sală de fitness. Astfel, opțiunile trebuie să se potrivească cu tipul de antrenament ales, pentru a veni în ajutorul și susținerea celui care se antrenează.  Idei de elemente și ținute sport

 • pentru libertatea brațelor și a picioarelor - Șort + maiou + adidași

Ținute pentru bărbați

 • pentru protecția umerilor și a palmelor - tricou cu mânecă scurtă + mănuși de protecție

Ținute pentru bărbați

Ținutele sport-casual pentru bărbați sunt maleabile, versatile și aplicabile într-o multitudine de contexte în care îți vei face apariția. Contează să le îmbini corect și să îți ofere o senzație de confort și încredere în propria persoană.   Idei de ținute sport-casual

 • Tricou + sacou casual + pantaloni 3/4 + pantofi casual

Ținute pentru bărbați

 • Pulover + blugi + sneakerși

Ținute pentru bărbați

 • Hanorac alb + pantaloni casual + adidași 

 Ținute pentru bărbați

Și nu în ultimul rând, stilul sport-elegant poate fi chiar ceva mai greu de abordat de către bărbați, fiindcă piesele considerate elegante sunt mai puține și destul de basic (sacou, pantofi, pantaloni de stofă, cămașă, etc.) Totuși, există loc de aprofundare și de experimentare, fără să te temi că vei da greș.    Idei de elemente și ținute sport-elegant pentru bărbați

 • Sacou + cămașă + blugi + teniși

Ținute pentru bărbați

 • Tricou + sacou + pantaloni de costum + teniși

Ținute pentru bărbați

Ținute pentru bărbați

Și în cazul bărbaților, elementele sunt relativ aceleași: adidașii, tenișii sau sneakerșii fac parte tot din stilul sport; costumul, pantalonii de stofă, cravata – din stilul elegant, iar celelalte elemente se potrivesc stilului casual, dar și altor stiluri, în funcție de combinație și accesorizare. Astfel, ai aflat că stilul sport se ramifică în mai multe subcategorii, din care amintim stilul sport-casual și stilul sport-elegant, însă definirea acestora nu este conturată cu linii clare și groase. Totul stă în libertatea de a experimenta și de a găsi elemente și combinații care te avantajeaza pe tine, în mod personal. Nu te sfii să încerci și să experimentezi! Tu știi cel mai bine ce ți se potrivește și ce îți face plăcere!   Surse foto: pixabay.com, picjumbo.com, negativespace.co, pinterest.com

Articole similare